Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.12.2015

Участь прокуратури у роботі круглого столу щодо налагодження діалогу з представниками аграрного бізнесу

04 грудня цього року перший заступник прокурора області Василь Комарчук взяв участь у роботі круглого столу на тему: «Співпраця органів державної влади та бізнесу в агропромисловому комплексі Черкаської області», який був організований асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу»
Виступаючи перед учасниками заходу Василь Павлович зауважив, що у зв’язку із набуттям чинності нового Закону України «Про прокуратуру» повноваження органів прокуратури зазнали деяких змін. Протягом поточного року робота органів прокуратури області здійснювалась в умовах запровадження нових підходів до реалізації функції захисту прав громадян та інтересів держави, в тому числі обмеження підстав для представництва прокурором інтересів громадян та держави, зокрема у сфері агропромислового комплексу.
Застосовуючи заходи представницького характеру, органами прокуратури області у сфері земельних відносин у 2015 році пред’явлено позовних заяв на суму понад 80 млн. грн., 167 позовів на загальну суму більше 39 млн. грн. задоволено. Реально виконано судових рішень у цій сфері на 33 млн. грн., загальна площа повернутих за вимогами прокурорів земель – 364 га.
Крім того, органами прокуратури області за наслідками виявлених правопорушень у земельній сфері розпочато 25 кримінальних проваджень, ще 40 матеріалів про порушення вимог земельного законодавства відправлені за належністю в державну інспекцію сільського господарства в Черкаській області.
Упродовж поточного року територіальними відділами Національної поліції України в Черкаській області до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про 56 кримінальних правопорушень, вчинених у сфері сільськогосподарських та земельних відносин. За результатами досудового розслідування до суду скеровано 4 кримінальних провадження, загальна сума збитків у яких становить 96 тис. грн., які повністю відшкодовано.
Перший заступник прокурора області також зазначив, що органами прокуратури області у 2015 році до суду скеровано 5 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях щодо вчинення кримінальних корупційних правопорушень та 3 протоколи про вчинення адміністративних корупційних правопорушень у земельній сфері, за результатами розгляду яких винних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності та накладено стягнення у вигляді штрафу.
Крім того, постійна увага приділяється виявленню оперативними підрозділами ГУ ДФС у Черкаській області кримінальних правопорушень, пов’язаних з ухиленням від сплати податків в агропромисловому комплексі. Поточного року виявлені факти неправомірного використання спеціального режиму оподаткування 3 сільгоспвиробниками, за результатом чого СУ ФР ГУ ДФС у Черкаській області зареєстровано 3 кримінальних провадження, загальна сума несплачених збитків у яких склала 20 485,4 тис. грн.
«Захист підприємців від неправомірних посягань, тиску правоохоронних і контролюючих органів, інших державних структур  - одне з головних завдань на сьогодні. Органи прокуратури Черкаської області підтримують налагодження дієвого діалогу з представниками аграрного сектору економіки. Маю надію, що такий  діалог і відповідальне співробітництво органів державної влади та бізнесу на усіх ділянках роботи будуть результативними», - зазначив Василь Комарчук.
Наприкінці свого виступу перший заступник прокурора області наголосив, що з набуттям 28 жовтня цього року чинності змін до Закону України «Про звернення громадян» громадяни та суб’єкти підприємництва можуть звертатись до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, об’єднань громадян або посадових осіб, до повноважень яких належить вирішення відповідних питань, з усними зверненнями на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв’язку через визначені контактні центри, телефонні «гарячі лінії». Тож насьогодні кожний підприємець має можливість звернутися у прокуратуру Черкаської області, надіславши електронне звернення за адресою: [email protected]  або зателефонувавши на номер (0472)31-34-10. Контактні електронні адреси для прийому звернень та номери телефонів «гарячої лінії» прокуратур районного рівня розміщені на їх офіційних сайтах та веб-сайті прокуратури Черкаської області (http://chk.gp.gov.ua/ua/tel_hotline_emails).
 
 Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1705