Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.01.2014

Врегулювання політичної кризи в державі та стабілізація ситуації - це сьогодні першочергові завдання українського суспільства - ГПУ

    Врегулювання політичної кризи в державі та стабілізація ситуації - це сьогодні першочергові завдання українського суспільства.
    Визначені в переговорному процесі питання є політичним компромісом, який має на меті не допустити продовження протистояння та повернути Україну у правове русло.
    Численні порушення законів, які ми мали змогу спостерігати в останній час, породили помилкове враження безкарності.
    Результатом цього стали порушення громадського порядку, масові заворушення, використання зброї, захоплення органів влади та спроби створення фактично паралельних псевдо-органів державного управління.
    Згідно даних слідства, загинули 4 особи, у тому числі – працівники органів внутрішніх справ, тілесні ушкодження отримали більше 500 осіб, з них – 253 правоохоронці.
     Станом на сьогодні, затримано загалом 234 особи, з них заарештовано – 140.
    Крім того, мають місце численні порушення Конституції та законів України з боку місцевих органів влади. Неправомірні рішення останніх оскаржуються органами прокуратури в судовому порядку.
     Пошук політичного компромісу отримав свій розвиток у Верховній Раді.
     Зокрема, прийнято Закон України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань».
     Відповідальність за виконання цього Закону не може бути односторонньою. Реалізація його положень у рівній мірі залежить як від організаторів і учасників масових заворушень, так і від правоохоронних і судових органів.
    Органи прокуратури, на цьому етапі, готові докласти всіх можливих зусиль, в рамках законодавства, щоб прискорити процес повернення держави у правове поле.
    За дорученням Генерального прокурора України створено спеціальну групу з контролю за виконанням Закону «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань», та розслідуванням тих злочинів, які не підпадають під дію цього Закону. Зокрема, тривають перевірки повідомлень у засобах масової інформації щодо можливого зникнення учасників акцій. Також ретельно контролюється хід кримінальних проваджень стосовно осіб, що загинули.
      Керівником спеціальної групи призначено заступника Генерального прокурора України – Романа Андрєєва.
     В процесі роботи групою будуть вивчені всі обставини і версії подій. За потреби, керівник групи вповноважений витребувати матеріали слідства з інших правоохоронних органів. Заслуховування результатів розслідування, за можливості, будуть проходити у відкритому для суспільства режимі, із залученням засобів масової інформації.
     Що стосується реалізації положень Закону України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань», органи прокуратури виконають всі процесуальні обов’язки, які належать до їх компетенції, для забезпечення повноформатної дії цього Закону.
     Одночасно, Генеральна прокуратура України нагадує про консолідовану відповідальність за виконання вимог зазначеного нормативного документу. 
      Лише за умов виконання всіх положень Закону, стане можливе прийняття відповідних процесуальних рішень у кожному з кримінальних проваджень.
        Не виконання хоча б частини положень Закону чи зміна визначеної ним послідовності, може знівелювати досягнуті результати.


Відділ взаємодії із засобами масової інформації
Прес-служби Генеральної прокуратури України

кількість переглядів: 2521