Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.11.2016

Прокуратура застерігає громадян від шахраїв, які вдало видурюють гроші

До органів Національної поліції в Черкаській області, останнім часом, збільшилось надходження повідомлень громадян про заволодіння шляхом обману чи зловживання довірою їхніми грошима за допомогою телефону та через мережу «Інтернет».
 
 
Треба зазначити, злочинці непогано володіють методами психологічного впливу, і на цьому отримують гарний зиск. Типовими об’єктами злочинів вказаної категорії в більшості випадків стають довірливі жінки похилого віку.
 
 
 
Так, до жінки похилого віку зателефонував невідомий. Він представився працівником поліції і повідомив, що в її зятя проблеми та він затриманий на кордоні. Водночас, шахрай запропонував вирішити питання за допомогою грошей. Пенсіонерка відразу без вагань перерахувала три тисячі гривень на вказаний шахраєм банківський рахунок. І лише потім зателефонувала зятеві та зрозуміла, що її ошукали. 
 
 
Злоумисники діють й іншим способом шахрайства за допомогою телефону, а саме, зателефонувавши на місцеві чи мобільні засоби зв’язку, представляються працівниками ПАТ КБ «ПриватБанк» чи інших банківських установ і під приводом надання банківських послуг, чи оновлення бази даних, з’ясовують персональні дані клієнтів, у тому числі й пін-коди банківської картки. 
 
 
Таким чином, невідома особа, представившись працівником  ПАТ КБ "ПриватБанк", шляхом обману та зловживаючи довірою, запропонувавши банківські послуги, заволоділа грошима мешканця міста Сміла в сумі шістнадцять тисяч гривень, чим спричинила йому матеріальні збитки.
 
 
Непоодинокими є повідомлення громадян про заволодіння їх коштами за допомогою мережі «Інтеренет».
 
 
Як приклад, до одного з відділів поліції  Черкащини звернувся чоловік, який пояснив, що в мережі Інтернет на сайті «OLX» знайшов оголошення про продаж міні-трактора. Доступна ціна його зацікавила, тому він перерахував на запропонований банківський рахунок ПАТ КБ «ПриватБанк» сорок три тисячі гривень, але очікуваного замовлення так і не дочекався.
 
 
Наразі правоохоронці з`ясовують всі обставини зазначених вище подій.
 
 
На превеликий жаль, випадки, коли шахраї вдало видурюють у громадян гроші, непоодинокі.
 
 
Попри роз’яснювальну кампанію, яка щороку проводиться правоохоронцями, люди через свою безпечність та неуважність нерідко стають «легкою здобиччю» шахраїв.
 
 
Правоохоронці попереджають - в області знову активізувались телефонні та Інтернет-шахраї і закликають громадян не вірити в байки про проблеми у їх родичів, «безкоштовні» автомобілі, виграш «лотереї» та «дешеві» товари в Інтернеті.
 
 
Тож прокуратура застерігає жителів Черкащини від різних видів шахрайств та просить не збагачувати шахраїв, ким би вони не були, навіть якщо вони представляються банківськими працівниками. Найкращий спосіб вберегтися від зловмисників – не довіряти дзвінкам незнайомців, особливо якщо йдеться про перерахунок коштів.
 
 
 
Прес-служба прокуратури Черкаської області

кількість переглядів: 1942